Başarılı Kadın Girişimciler İçin Pozitif Ayrımcılık

Başarılı Kadın Girişimciler için KOSGEP Pozitif Ayrımcılık ile başarılı kadın girişimciler için desteklerini devam ettiriyor.
Ekonomi - 20/01/2021 18:41 A A

Başarılı Kadın Girişimciler İçin Pozitif Ayrımcılık! KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt; “KOSGEB desteklerinde kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz.”

Başkan Uzkurt, TRT Radyo Haber’in Radyo Ajandası Programında Gülben Şahin’in sorularını yanıtladı.

SORU: KOSGEB tarafından kadın girişimcilere yönelik devlet destekleri 2018 senesinde değişti. Peki KOSGEB kadın girişimcilere yönelik nasıl destek oluyor ve ne tür kolaylıklar sağlıyor? KOSGEB’in kadın girişimcilere yönelik destekleri ile başlayalım dilerseniz bu destekler nelerdir?

UZKURT: KOSGEB olarak bütün girişimci ve KOBİ’lerimize üretimlerinden yatırımlarına kadar, AR-Ge faaliyetlerinden yurt dışı operasyonlarına kadar her alanda destekler veriyoruz. KOSGEB olarak yürüttüğümüz bütün bu desteklerin tamamından kadın girişimcilerimiz istifade ettiği gibi, kadın girişimcilerimize hem destek miktarlarında, hem de destek süreçlerinde pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu anlamda kadın girişimcilerimizin önemli bir bölümü yeni iş kurmak ve işlerini büyütme geliştirmek istediklerinde KOSGEB desteklerinden yararlanabilmekteler. Burada bir rakam vermek isterim, geride bıraktığımız senede yaklaşık 11 000 kadın girişimcimize 220 milyon TL’ye yakın girişimcilik desteği verdik. 11 000 kadın girişimcimizi kendi işinin patronu yaptığımızı söyleyebilirim.

SORU: Bu güzel bir rakam, peki efendim destek miktarları, destek süreçleri dediniz. İster istemez girişimcilik desteğinin koşulları akla geliyor, bunlar nelerdir?

UZKURT: KOSGEB de bir vizyon değişikliğine gittik. Burada yeni dönemde KOSGEB olarak özellikle yurtdışından ithal ettiğimiz ürünlerin yerli ve milli üretimine, teknolojik ürünlerin KOBİ’ler vasıtası ile üretilerek tabana yayılmasına ve KOBİ’lerimizin hem rekabet güçlerini geliştirmek hem de daha katma kıymetli üretimlerini teşvik etmek yönünde bir vizyon değişikliği yaptık. Bu alanlardaki destekleri özellikle kendimize misyon edindik.

Girişimcilik desteğimizi iş fikrine realize ederek, kendi işinin patronu olmak isteyenlere yönelik geçmiş dönemde 50 000 TL geri ödemesiz, 100 TL geri ödemeli vermiş olduğumuz bir girişimcilik destek programı vardı. Bu rakamı yeni dönemde 360 bin TL’ye kadar çıkarmış bulunmaktayız. 2019 senesinden itibaren bu programımız yürürlüğe girmiş oldu.

SORU: Peki bu 360 bin TL’nin önceki düzenlemedeki gibi belli bir geri ödemesi var mı?

UZKURT: Bu 360 bin TL’nin tamamı geri ödemesiz olacak ancak, yeni bakış açımız gereği özellikle imalat piyasasında, yazılım piyasasında, yüksek teknolojili alanlarda yeni girişimde bulunmak isteyen, yeni işyeri açmak isteyen girişimcilerimize yaklaşık bu 360 binin 300 000 TL’sini makine teçhizat desteği olarak vereceğiz. Bu rakam eğer son teknolojiyi değil de, orta yükseklikte olur ise 260 bin TL’ye düşecek, orta ve düşük teknolojili alanlarda yine 160 bin TL’ye kadar girişimcilik desteğini vermeye devam edeceğiz.

SORU: O zaman yeni sektörlere bu anlamda da bir ayrımcılık var, yazılım sektörünün günümüzde çok geliştiğini varsayarsak. Destek üst limitlerinin 360 bin TL olduğunu söylememiz doğru olur mu?

UZKURT: Kesinlikle doğru olur. Burada 360 bin TL içerisinde senelik performansa göre girişimcilerimize 50 000 TL’ye kadar performans desteği veriyoruz. Bu 50 000 TL’lik performans desteğinde eğer girişimci kadın ise artı 5 000 TL daha performans desteği sağlamış oluyoruz.

SORU: Destek programları içerisinde kadınlara sağlanan pozitif ayrımcılık bir tek bununla mı sınırlı, daha farklı ayrımcılıklarda var mı?

UZKURT: Bütün destek programlarımızda, değerlendirme süreçlerinde başarılı kadın girişimciler ilave puan veriyoruz. Yani değerlendirme sürecinde başarılı kadın girişimciler esas alan bir değerlendirme sürecimiz var. Bununla beraber, söz gelimi kaliteli eleman istihdam desteğimiz var. Bu anlamda KOBİ’lerimize belli koşulları taşıdıklarında 50 000 TL’ye kadar yeni eleman istihdam etmeleri durumunda destek veriyoruz. Eğer istihdam edecekleri kişi kadın olursa, buna biz %20 daha ilave destek veriyoruz. Burada hem desteklerin değerlendirilmesi sürecinde pozitif ayrımcılık sağlamaktayız hem de destek miktarlarında başarılı kadın girişimcilerimize özellikle belli destek programlarında farklılaşan artı miktarlarda da destek veriyoruz.

Ekonomi - 18:41 A A
BENZER HABERLER